200 000 туристи на Перперикон – стъкмистика, посещения на аванта или изчезнали 500 000 лева?

През 2015 година Перперикон е бил посетен от 71 532 туристи. Те са платили за входна такса 169 794 лева, установи проверка на 24rodopi.com

Над 200 хиляди души са изкачили скалния град Перперикон от началото на годината досега, съобщават археолози и общински съветници. Това сочели данните на местните туроператори, според които Кърджали е на път да постави рекорд по посещения на туристи.
Според председателя на комисията по култура в Общинския съвет на Кърджали Георги Кючуков, цитиран от БНР, интересът към местните исторически паметници се увеличава. Причините това да се случи са много. На първо място отворените проходи за Гърция. В момента сме в един период, в който добиха популярност чрез медиите новите открития в подножието на Перперикон, гробницата, която беше разкрита там. Явно и това се отразява на туристическия поток.
200 000 туристи посетили Перперикон и през 2015-та, това пък твърди археологът Николай Овчаров. Мекият климат в Източните Родопи позволява античният и средновековен град Перперикон, който е включен в 100-те национални туристически обекта на България, да бъде посещаван от туристите от началото на март до края на ноември.
„За 2015 г. приходите от Перперикон са близо 200 хил. лв., което го прави най-печелившото общинско предприятие”, съобщи неотдавна кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
От счетоводните документи излиза, че през 2015 година Перперикон е бил посетен от около 50 хиляди туристи. Припомняме, че входната такса за посещение на археологическия комплекс Перперикон за лица над 18 години от 4 април м. г. е 6 лева, преди бе 3 лв. Децата и пенсионерите ще заплащат по 2 лева, реши Общинският съветник.
„Ако миналата година на Перперикон наистина са дошли 200 000 туристи, то или има откраднати пари или повече от половината туристи не плащат входна такса. Няма цена на билет от 1 лева. Ако тази година са над 200 000 туристи и приемем, че половината са деца, елементарните сметки показват, че приходите трябва да надхвърлят 600-700 хиляди лева. Ако няма измами, излича, че над 60 на сто от туристите, идващи на Перперикон, остават в подножието, т. е. купуват си само сувенири без да стъпят на върха”, коментираха пред 24rodopi.com общински съветници. Според тях, през годините се доказало, че има присвояване на средства от персонала на Перперикон, но средствата не били драстични, затова най-вероятно става дума за подаване на неверни данни за посещенията.
Проверка на 24rodopi.com установи, че през 2015 година Перперикон е бил посетен от 71 532 туристи. Те са платили за входна такса 169 794 лева.
Припомняме, че Перперикон е открит от Иван Балкански, а в последните години разкопките ръководи археологът Николай Овчаров.
Перперикон има история, чието начало е преди 7000 години. Тя започва в каменно-медната епоха /V-ІV хилядолетие преди Христа/ и продължава до 1361 година, когато след тежка обсада той е бил превзет от османските турци. Първият своеобразен “златен век” на култовия център е в късната бронзова епоха – от ХV до ХІ век преди Христа. Тогава той се превръща в най-голямото светилище на Балканския полуостров. Вторият голям връх в историята на Перперикон е в римската епоха – ІІІ-V век, когато той вече е свещен скален град с прави улици, с административни сгради и храмове. Разрастването му е свързано и със златодобива в рудниците, които са в близост.
На Перперикон е открита най-ранната църква в Родопите от края на ІV век, от която е започнало покръстването на траките в планината.
По думите на „наследника на Балкански”, Перперикон е проучен по един доста по-добър начин, тъй като вече има много по-съвършена методология. В момента дори се правят снимки с дронове, които показват цялата картина на улиците, площадите и храмовете, цялата инфраструктура на този град.
Наред с големия научен интерес към комплекса, нарастват и туристически посещения. Античният и средновековен град Перперикон е включен в 100-те национални туристически обекта на България. Постепенно регистрираните посещения достигат 150 000 годишно, а през миналата година – около 200 000, твърди Овчаров.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap