2,69 лв. за кило за добиви до тон: Тютюнопроизводителите от Източните Родопи с най-сериозен дял в разпределението „94 млн.лв. за тютюна”

94 млн. лева от бюджета осигури правителството за премиране на тютюнопроизводителите по схемата за преходна национална помощ, необвързана с производство, за кампания 2015. Средствата бяха гласувани на проведеното в петък заседание на Консултативния съвет по тютюна, в което участва като негов член и заместник-областният управител Румен Младенов. На срещата бе направено разпределение на финансовия пакет по сортови групи, като най-сериозен дял ще получат стопаните от Източните Родопи, които отглеждат т.нар. басми, уточни Младенов. По 2,69 лв за кг ще вземат производителите с добиви до 1000 кг. Те са и най-голямата група – 27 354 души. От 1000 до 2000 кг премията ще бъде в размер на 2,61 лв/кг, а над 2 тона – 1,74 лв/кг. Сумите за останалите сортове, които се отглеждат предимно в Западна и Централна България са съответно – 1,38 лв/кг за Кабакулак, 1 лв/кг за Бърлей и 0,79 лв/кг за Вирджиния. Парите ще бъдат разплатени на два транша. Първият, в размер на 73 850 лева, ще бъде разпределен в края на май и началото на юни, а остатъкът от 20 132 лв  – през юли. Всички производители на басми ще вземат по 1,79 лв/кг на първи транш, а през юли – останалата част от националната помощ. „Радващо е, че интересите на стопаните от региона бяха защитени и най-голям процент от средствата ще дойдат при тях”, коментира Младенов.
Заседанието бе ръководено от министър Десислава Танева. Присъстваха представители на МЗХ, общините и браншовите организации.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *