33-ма кърджалийци са част от 1 200 000 ротарианци

20 години Ротари в Кърджали: Десетки хуманитарни акции, стипендии и „обществено рамо” за отваряне на „Маказа”


Себахатин Гьокче е роден в Джебел. Президент е на фирма „Идеал фешън”. Собственик е на комплекс „Ида”. Президент на Ротари клуб-Кърджали за мандат 2016-2017 г. По повод двадесет години от чартирането на Ротари клуб-Кърджали той бе любезен да отговори на въпроси на медиите.

-Г-н Гьокче, какво е мястото на Ротари клуб-Кърджали в голямото семейство на Rotary International?
-Ротари клуб-Кърджали е част от голямото семейство на Rotary International. Ротари е неправителствена, хуманитарна, доброволческа организация с нестопанска цел. Седалището й е в град Еванстън, окръг Кук, щата Илинойс, Съединени американски щати. Ротари клуб- Кърджали е един от 32 000-те клуба разпръснати в двеста страни по света. Тридесет и тримата му члена са част от един милион и двеста хиляди ротарианци обединени от идеята за приятелството. Това е една от най-старите и активни неправителствени организации в Кърджали. Независимо от своето вероизповедание членовете на Ротари клуб-Кърджали вярват, че проявявайки усърдие в труда и професията служат на обществото. Ротарианците от Кърджали се срещат веднъж седмично. Това е част от социалния живот на клуба и цели утвърждаването на приятелството между неговите членове. Ротари не е свързана по никакъв начин с религиозните и политически убеждения на своите членове. Те, встъпвайки в голямото семейство на Ротари, декларират, че насърчават хуманизма и почтеността във взаимоотношенията между хората. Ротари и нейните членове, включително и ротарианците от Кърджали, се обявяват за зачитане на личната свобода на всеки човек. Най-известното мото на Ротари е “Service above Self” – “За безкористна служба”.
-Какви цели си поставя Ротари?
-Заявените цели на Ротари са: Създаването на познанства като възможност да бъдеш полезен и служиш; Високи етически норми в бизнеса и професията, признаване значимостта на всяко полезно занятие, както и стремежа на всеки ротарианец да защитава името на своята професия и да служи на обществото; Прилагането на практика на идеала за служба в личния живот, бизнеса и обществения живот на всеки ротарианец. Международното разбирателство, добрата воля и мира чрез приятелство на бизнесмени и професионалисти от цял свят, обединени от идеала за служба на обществото. Ротари клуб-Кърджали е уникален за страната, защото работи в мултиетническа среда. Вече двадесет години той е пример за етническа и религиозна толерантност. Неговата кратка история е „резюме” на богатата история на Ротари.
-Какво не знаем за Ротари?
-Първият Ротари клуб е създаден през 1905 в Чикаго, (САЩ) от адвоката Пол Харис. На 23 февруари Пол Харис провежда среща с трима свои приятели, за да обсъди една идея. На срещата присъстват: Силвестър Шийл, търговец на въглища, Густавус Е. Лоер, минен инженер и Хирам Шори от шивашкия бизнес. Те избират името Ротари (на английски rotary – въртящ се, ротационен), защото решават седмичните сбирки да стават в различните офиси на членовете, като се редуват.
През 1910 година Ротари свиква първия си конгрес в Чикаго и шестнадесетте съществуващи тогава клуба се обединяват в Национална асоциация на Ротари клубовете. През същата година е чартиран клубът в Уинипег, Канада, който е първият Ротари клуб извън САЩ. Първият клуб извън Северна Америка е създаден през 1911 г. в Дъблин, Ирландия. Първият Ротари клуб в страна, в която не се говори английски, е сформиран през 1916 година в Хавана, Куба.
За да осъществява своите цели, Rotary International е разделена на клубове, дистрикти (на английски district – област) и международни нива. Ротарианците са членове на своите клубове. Клубовете се чартират от глобалната организация Rotary International.32 000-те клуба по света са групирани в 529 дистрикта, а дистриктите в 34 зони. Първият Ротари клуб в България е основан в София на 22 април 1933 г., а 3 години по-късно е чартиран Ротари клуб и в Русе.
-Кога е чартиран Ротари клуб-Кърджали?
-Ротари клуб-Кърджали е част от дистрикт 2482 с обозначение Rotary ID 31884. Чартиран е на 30 септември срещу 1 октомври 1996 г. от Ротари клуб –Смолян. Неговите членове се събират всеки понеделник от 18,00 часа в комплекс ”Арпезос”, където стана и официалното чартиране на клуба. Под звуците на ”Многая лета” на 14 декември 1996 г.се състоя официална церемония. 146 ротарианци от града, страната и чужбина се събраха в ресторант „Арпезос”, за да отбележат раждането на най-влиятелната неправителствена, хуманитарна и доброволческа организация в града. Това стана само седем месеца след първите стъпки на Ротари в града. Други клубове като тези в Добрич, Ямбол, Свищов трябваше да се доказват близо две години, за да бъдат чартирани. Пръв президент бе Стефан Сираков. Кърджалийци сме отговорни и амбициозни и затова при нас нещата се случват по-бързо. За церемонията в Кърджали пристигнаха тогавашният дистрикт гуверньор Георгиос Селеметзис и неговият предшественик Джон Гифлакос от Гърция. Присъства и тогавашният представител на Ротари за България Калчо Хинов. Гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Сами Гюнер и колегата му представляващ Руската федерация-Плихин. Сред официалните лица бяха тогавашният кмет на Кърджали Расим Муса и енорийският свещеник отец Боян Саръев.
Постепенно към клуба се присъединяват хора, изявени в професионалната си дейност от най-различни сфери на бизнеса, медицината, хуманитарните науки, информационните технологии и др. , обединени от това, че приемат и изповядват принципите на ротарианското движение , а именно – прилагането на високи етични норми в своята професионална дейност и деловите отношения и безкористна служба на обществото и хората и стремеж да ги правят щастливи.
-Кои са основните приоритети на Ротари клуб-Кърджали?
-Една от важните задачи на ротарианците още от първата година от чартирането на клуба е подготовката и изпълнението на проекти по наболели за общественоста проблеми – деца в неравностойно положение, опазване на околната среда, запазване на паметници на културата, а също така и учредяване на различни стипендии, международен обмен на ученици и студенти, дарения за фондация Ротари.
Учредяват се различни стипендии за талантливи младежи, полага се началото на международен обмен на ученици и студенти, насърчава се развитието на Кърджали като туристическа дестинация.
Сред приоритетите на Ротари клуб-Кърджали са и международната служба. Срещите с клубове от Турция и Гърция са традиция. През мандата на паст президента Димитър Милев, който за голямо съжаление не е сред живите, се състоя първата международна среща на Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб Одрин, с която се положиха основите на приятелството между клубовете.
През 2000 година в Одрин се състоя първата балканска среща на ротарианци от долината на реките Арда, Тунджа и Марица: България, Гърция и Турция. Мобилизирахме общественото мнение за отварянето на ГКПП на прохода Маказа. Проведохме международни инициативи за привличане на подкрепа от страна на гръцката общественост. В тази връзка бе организирана среща с академик Марин Деведжиев за перспективите и ползите от отваряне на прохода Маказа. Бе проведен и събор на приятелството на пирамида 31 на българо-гръцката граница.
Подкрепата на младото поколение, също е основен приоритет.
-Какво прави Ротари клуб-Кърджали за младите?
-Положи се началото на краткосрочен младежки обмен, който се осъществи в периода от 1997 до 2005. Ежегодно деца спонсорирани от Ротари клуб Кърджали вземаха участие в програми за краткосрочен младежки обмен в европейски страни,както и със САЩ, за което заслуга имат и благодарност заслужават приемните им клубове. Създадени бяха Ротаракт и Интеракт клубове, които ангажираха много млади хора с дейност в полза на обществото.
-Кои са най-значимите проекти на Ротари клуб-Кърджали с които Вие и вашите приятели се гордеете?
-На първо място това е възстановяването на паметника на Орфей на входа на Кърджали и засаждането на ротарианската гора. Особено значими са дейностите ни в сферата на здравеопазването. Приятели от Кърджали и Бурса подариха два съвременни ковьоза на МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”. Бе релизиран голям проект в подкрепа на акушеро-гинекологичното отделение. Ротари клуб Кърджали защити и бе одобрен негов дистрикт проект ”Училище за бъдещи майки „ДАР” към Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски”-гр.Кърджали. Училището бе официално открито през септември 2014 г. Ротари клуб Кърджали събра 4800 лева, а фондация „Ротари” осигури грант от 3000 щатски долара за обзавеждането му.
Ротари клуб-Кърджали се включи в дарителска акция за набиране на средства за многопрофилната болница в Момчилград. Младежите от Ротаракт и Интеракт организират ежегодни кампании по безвъзмездно кръводаряване.
Ротарианците от Кърджали имат и своя скромен принос в борбата срещу полиомеалита.
Въпросите зададе:Георги Кулов

24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap