4 години по-късно: Осъдиха студент за огнения ад в Златолист

Четири години след огнения ад, заради който бе обявено бедствено положение в крумовградското село Горна кула, има осъден за пожара. Студент получи пробация. А.Ч. ще се среща два пъти седмично в продължение на година с пробационен служител.
Младият мъж бе признат за виновен за предизвикване на пожара в землището на село Златолист на 8 август 2012 година. Тогава селото бе в състава на кметство Горна кула. Пламъците се разпростряха на площ от 1000 декара, изгаряйки постройки и друг инвентар на Районната всестранна кооперация-Крумовград, нанасяйки щети за 44 141, 89 лева.
Рано сутринта на 8 август 2012 година А.Ч. заедно с още четирима души отишли на нивата, за да поливат и плевят насажденията с пипер. Около 13.30 часа седнали да обядват. Приключвайки с яденето, две от жените продължили да работят, а мъж от групата отишъл до помпата, за да напълни вода. А.Ч. запалил цигара и след като я изпушил и загасил в пръстта, хвърлил угарката пред себе си. Минути по-късно усетили мирис на дим. Недоугасеният фас подпалил тревите на около два метра от тях. Силното слънце и вятърът бързо разразили огъня, който започнал застрашително да увеличава своята площ. Работниците започнали да гасят, а на място пристигнала първата пожарна кола. Виждайки размерите на пожара, екипът потърсил съдействие от службите в Момчилград и Кърджали. Общо шест екипа се включили в гасенето, дошли и местни жители. Автобуси със 70 доброволци също пристигнали на място. Багери започнали да правят просеки, а на място пристигнали както служители на Община Крумовград, така и областният управител на Кърджали. В кметство Горна кула било обявено бедствено положение. Евакуирани били хора, докато пожарът бил локализиран едва около 19.30 часа на 1000 дка площ. Гасенето приключило успешно следобед на следващия ден.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *