70 охранители ще помагат на пътните полицаи на пътя за Маказа, румънците са най-опасните водачи между Кърджали и границата с Гърция

Заради увеличения трафик към Гърция и зачестилите нарушения, Областна дирекция на полицията в Кърджали затяга контрола към граничния пункт “Маказа”. Вчера загинаха двама румънски граждани, а днес – към 11.00 часа, отново имаше тежка катастрофа (четете тук).
“Трасето към Гърция през прохода Маказа е един от най-натоварените и рискови участъци. Досега контролът на движението в тази отсечка беше само от КАТ – Пътна полиция. За да се гарантира по-голяма безопасност, към патрулиращите екипи се включват и 70 служители на Охранителна полиция”, съобщи директорът на областната дирекция на МВР Венцислав Момчилов.
Както вече 24rodopi.com писа, наблюденията на пътните полицаи показват, че румънците са едни от рисковите шофьори. „Автомобилите, които пътуват от Румъния през България в посока Гърция, спазват правилата за движение в южната съседка заради строгите санкции там, но на българска територия почти всеки трети румънски водач е нарушител”, твърдят наши водачи на МПС, които често пътуват за Гърция. Румънците се движат в пакет 3-4-5 автомобила заедно, по подобие на турските гастарбайтери. Карат с по-висока от допустимата скорост и не позволяват други моторни превозни средства да застанат между тях. Това е и основната причината за пътно-транспортните произшествия.
Припомняме, че статистиката сочи, че за седем месеца броят на издадените актове за пътни нарушения се е увеличил два и половина пъти в сравнение със същия период на миналата година.
Както вече 24rodopi.com писа, на ГКПП “Маказа” също ще бъдат въведени мерки за облекчаване на трафика, но трето трасе няма да има – четете тук.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *